Iroda a nappaliban – a távmunka munkavédelmi vonatkozásai

Az otthoni munkavégzés vagy home office a távmunkavégzés egyik ledkedveltebb formája. Napjainkban már a legnagyobb cégek sem tehetik meg maguknak, hogy ne engedjenek a foglalkoztatottak személyes igényeinek, és ne biztosítsanak heti egy-két napnyi otthontartózkodást a munkavállalóiknak. A távmunka bizony a munkáltatóknak is jelenthet kedvezményeket, hiszen hatékony munkaszervezés esetén csökkenthetik az iroda bérlésének, fenntartásának a költségeit.

Nem árt azonban tisztában lenni a home office-olás jogi, munkavédelmi előírásaival – vagy megkérdezni egy szakértőt a témában, például a www.activesafety.hu szerzőit, akik elsősorban az alábbiakat emelik ki a témában. Az otthoni távmunka népszerű, hiszen önállóságot ad a munkavállalónak az időbeosztást tekintve, hiszen eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló munkarendje kötetlen. A Munka törvénykönyve szerint a munkáltató utasítási joga ilyenkor kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki – a munka rendjére, a rendelkezésre állás idejére már nincsenek általános irányelvek. Éppen ezért fontos a munkaszerződésbe egyéb elemeket is beépíteni az általános szabályokon túl, kiemelt figyelemmel lenni a vonatkozó munkavédelmi szabályokra is.

Csakúgy mint az irodai környezetben, a munkavállaló otthonában is szükség van egy  kockázatértékelésre, amit a vállalat munkavédelmi szakembere készít el, kisebb cégek esetében egy megbízott munkavédelmi szakértő. A munkáltatónak csak az értékelés eredménye szerint érdemes döntenie a távmunka engedélyezéséről. Amennyiben a kockázat felmérése, illetve a távmunkával kapcsolatos, évente ismételt munkavédelmi oktatás nem elég alapos, a következményekért a munkáltató felelős. Ha a munkáltató körültekintő kockázatértékelést végez, és pontosan azonosítja az esetlegesen felmerülő veszélyeket, akkor rengeteg költséget spórolhat meg és pontosítani tudja a veszélyek felmerüléséhez kapcsolódó felelősségeket is.

Ha a például pontosan kijelöli, hogy a munkavállaló otthonának mely helyiségeit tekinti munkavégzésre megfelelőnek, megelőzheti, hogy bárki munkahelyi balesetként hivatkozhasson a kerti permetezés vagy levélégetés közben bekövetkező esetleges személyi károkra, hiszen azok nem a kijelölt munkahehyiségben történnek.